Zapobieganie zakażeniu pierwotniakiem Toxoplazma Gondii polega przede wszystkim na unikaniu źródeł infekcji. Wnioski z przeprowadzonych dotąd badań zawarte są w następujących rekomendacjach:
- Unikanie picia niefiltrowanej wody
- Unikanie przypadkowego spożycia ziemi – zachowanie zasad higieny i mycie rąk po każdym kontakcie z glebą (np. prace w ogródku)
- Dokładnie mycie owoce i warzyw przed spożyciem
- Surowe lub niedogotowane mięso jest jednym z bardziej istotnych źródeł infekcji (zwłaszcza jagnięcina i wieprzowina), ale istnieją dowody, że również mięso marynowane lub wędzone może być źródłem zakażenia; dotyczy to także niektórych produktów mięsnych(wędliny) suszonych lub przygotowywanych w inny sposób (lokalne zwyczaje, na przykład kindziuk litewski czy szynka parmeńska).
- Należy przestrzegać następujących zasad: gotować lub smażyć mięso w temp >66 stopni co najmniej 20 min) lub alternatywnie należy przechować mięso w lodówce, w temp. niższej niż 12 stopni, przez co najmniej 24 godziny (niektórzy autorzy podają, że przez 72 godziny). Zamrożenie mięsa jest wystarczające do eliminacji tachyzoitów i bradyzoitów (form zakaźnych pierwotniaka) i wydaje się najbardziej efektywna metodą w profilaktyce tej drogi zakażenia. Jeżeli przygotowujemy mięso świeże (nie zamrożone), to nie wolno próbować go w trakcie gotowania, oraz należy pamiętać o dokładnym myciu używanych noży, desek do krojenia, blatu oraz zlewu. Oczywiście obowiązuje dokładne mycie rąk po przygotowaniu takiego mięsa
- Istnieją dowody, że skorupiaki mogą być zarażone Toxoplazma Gondii – w czasie ciąży nie należy zatem spożywać owoców morza
- Posiadanie kota na szczęście w małym stopniu wiąże się z możliwością zarażenia. Dzieje się tak, gdyż kot po zarażeniu wydala oocyty tylko przez 3 tygodnie, a znacznie większe są szanse na styczność z obcym, zarażonym kotem. Niezależnie do tego faktu, ciężarne powinny unikać opróżniania kuwet
- Unikanie podróżowania do Ameryki Południowej, gdzie występują typy Toxoplazma Gondii o znacznie większej zakaźności, które mogą spowodować powtórną infekcję